Kociołek stojący, żeliwny, Garnek myśliwski o pojemności 10L Emaliowany
Oryginalny kociołek renomowanej, niemieckiej marki MEYERHOFF. Wykonany z najwyższej jakości stopu żeliwa odpornego na najwyższe temperatury. Firma ta jako pierwsza zastosowała specjalny odpowietrznik w pokrywie, który reguluje ciśnienie wewnątrz kociołka, przez co jest on w 100% bezpieczny. Kociołek może stać bezpośrednio w ognisku, a dzięki poręcznemu uchwytowi może być zawieszony również nad ogniskiem. Produkt posiada również odkręcane nóżki, przez co kociołek można umieścić w kominku lub bezpośrednio w palenisku. Dzięki wytłoczeniu na pokrywie masz pewność, że kupujesz oryginalny i bezpieczny produkt.
Doskonałej jakości polski odlew, daje pewność i bezpieczeństwo użytkowania. Tradycyjnie wykorzystywany do przygotowywania pieczonek (duszonek, prażonek, dymfoka, ale równie dobrze sprawdzi się w innych kulinarnych zadaniach).
Wzór na pokrywie - róża wiatrów.
Kociołek jest z surowego żeliwa - przed użyciem wymaga zaolejowania i wygrzania w ognisku.
Odkręcane nóżki ułatwią przenoszenie czy przewożenie i zabranie go na piknik w plenerze czy biwak. Można go również używać na różnego rodzaju piecach i palnikach.
Do Europy kociołki żeliwne przywieźli koczownicy madziarscy, którzy przywędrowali na ten kontynent około 1200 lat temu.
Z tradycji węgierskiej kuchni zaczerpnęliśmy potrawy, które przyrządza się w kociołku żeliwnym lub inaczej kociołku węgierskim bezpośrednio na ognisku...
Popularne potrawy to bogracz, czyli zupa gulaszowa lub pieczonki albo inaczej mówiąc prażonki. Także warto spróbować żeberka w kapuście, golonkę w piwie lub leczo albo gulasz grzybowy.
Najważniejsze cechy:
- Wykonany z wysokiej jakości odlewu żeliwa
- Odkręcane nóżki
- Otwór wentylacyjny regulujący ciśnienie do bezpiecznego poziomu
- Poręczny uchwyt do przenoszenia lub podwieszania
- Oryginalne logo na pokrywie kociołka
Wymiary:
- Pojemność: 10 L EMALIOWANY
- Szerokość całkowita: 35,5 cm
- Wysokość kociołka z pokrywą: 24 cm
- Wysokość nóżek: 13,5 cm
- Wysokość całkowita: 38,5 cm
- Waga: 14 kg
Zestaw zawiera:
- Kociołek o poj. 10L (wewnątrz emaliowany)
- Pokrywka z wytłoczonym logo Meyerhoff
- Uchwyt z zaciskami
- Odkręcane nóżki
- Instrukcja montażu oraz użytkowania
Produkt przeznaczony do kontaktu z żywnością.
Certyfikat zgodności dla produktów przeznaczonych do kontaktu z żywnością oznacza: Zapewnienie zgodności z obowiązującymi wymogami prawnymi i standardami. Zapewnienie dla konsumentów o bezpieczeństwie produktów. Zwiększenie zaufania konsumentów do jakości i bezpieczeństwa wyrobów.
W naszej ofercie posiadamy również kociołki o innych wymiarach i pojemnościach.
Jak wypalić żeliwny kociołek, by nie rdzewiał i jedzenie z niego dobrze smakowało?
To nic trudnego, a zawsze jest lepiej zrobić to samemu i mieć pewność co do użytego w tym procesie tłuszczu.
1. Przed pierwszym użyciem należy umyć kociołek żeliwny (i pokrywkę) wodą. Pod żadnym pozorem nie wolno używać płynu do naczyń.
2. Dokładnie osuszyć i nasmarować tłuszczem. Do natłuszczania nadają się wszelkie roślinne oleje jadalne. Po nasmarowaniu zostawić na 30-60 minut, by kociołek wchłonął go jak najwięcej, po czym wytrzeć nadmiar. Kociołek smarujemy z obu stron.
Tak przygotowany kociołek należy rozgrzać nad żarem paleniska. Po nagrzaniu ze ścianek kociołka na dno spłynie nadmiar oleju - dobrze jest go zebrać np. ręcznikiem papierowym. Nadmiar oleju przy wypalaniu nie jest wskazany - tworzy się wtedy na dnie zbyt gruba warstwa powłoki która ma tendencję do odpryskiwania.
Kociołek grzejemy do momentu, aż zmieni kolor na ciemno brązowy. (wypalenie kociołka można zrobić w piekarniku w 250 st. w dobrze wentylowanym pomieszczeniu)
Pokrywkę wypalamy na ruszcie "grillując" ją z obu stron. Jeżeli nie mają Państwo rusztu, pokrywkę wypalamy na kociołku, ale nie przykrywając go szczelnie. Trzeba ją ułożyć tak by pozostawał jak największy otwór do odprowadzania wilgoci i dymu z kociołka.
3. Kociołki żeliwne myje się wodą bez detergentów, myjką lub gąbką. Naczyń nie wolno myć w zmywarce.
4. Po umyciu i osuszeniu dobrze jest kociołek ponownie natłuścić, to przywróci naczyniu świeżość i odpowiednio zakonserwuje je do czasu kolejnego użycia.
5. Pod żadnym pozorem nie należy wlewać do rozgrzanego naczynia zimnych płynów.
6. Naczyń, które posiadają pokrywę, nie należy trzymać przykrytych. W zamkniętym naczyniu mogą pojawić się oznaki rdzy.
Odpowiednia konserwacja sprawi, że kociołek będzie służył przez wiele lat. Specyfika żeliwa tkwi w tym, że jego wartość rośnie w siłę w miarę upływu lat. Z żeliwem jest tak, jak z dobrym, rocznikowym winem.